Ericsson Globe 30 år

Globen Pressträff med Zlatan Ibrahimovic och Kennedy Bakircioglü. Foto: Sören Andersson
STOCKHOLM 130722 Tele2 arena. Pressträff med Zlatan Ibrahimovic och Kennedy Bakircioglü. DIF-Norrköping Foto: Sören Andersson

Världens största sfäriska byggnad, Ericsson Globe (till vardags kallad Globen), fyller 30 år! Första spadtaget togs i september 1986 efter att Stockholms kommun utlyst en tävling för att utveckla området till en mittpunkt för sport, kultur och affärsliv. Bidraget som vann var skapat av ett konsortium i samverkan med Bergs Arkitektkontor och gav idén till klotformade Globen. Efter rekordsnabba 2,5 år var bygget klart och invigningen ägde rum i februari 1989.

Globen ägs av Stockholms kommun via fastighetsbolaget Stockholm Globe Arena Fastigheter. Byggnaden har en diameter på 110 meter och den invändiga höjden är 85 meter, vilket ger en kapacitet för cirka 16 000 personer. I februari 2009 köpte Ericsson namnrättigheterna till Globen och arenan döptes om till Ericsson Globe.

Sedan invigningen har det hänt mycket innanför dess skal. Ericsson Globe har stått värd för ett stort antal sportarrangemang, konserter och andra evenemang.

Minnen från Globen står i fokus när födelsedagen ska firas den 19 februari 2019. En konstutställning med historiska bilder kommer att projiceras på Ericsson Globes norra fasad varje dag kl.17–18 mellan den 19–26 februari. Konstutställningen kommer också att hängas inne på arenan och vara öppen för de som köpt biljett till olika evenemang. Dessutom visas bilderna bl.a. på storbildskärm i gallerian hos Tolv Stockholm, samt i lobbyn hos Quality Globe Hotel.

Stockholmarna och allmänheten kan vara en del av utställningen genom att skicka in sina egna evenemangsminnen från Ericsson Globe på webbplatsen 30 år av jubel. Utvalda bilder från allmänhetens bidrag kommer även de att projiceras på fasaden under kvällstid.