Hovets nya belysning spar energi och ger bättre upplevelser

Sedan sommaren 2019 har arenan Hovet i Stockholm ny energisnål LED-belysning. Det medför att energianvändningen kopplat till belysningen minskar, dessutom behövs inte lika mycket kyla för att isarna ska hålla rätt temperatur. För att ha sänkt Hovets energianvändning kopplat till belysning med 90% får SGA Fastigheter Pingvinpriset och utses till månadens klimatsmarta exempel i februari 2020.

VD Mats Viker och fastighetschef Andreas Fragner, SGA Fastigheter Foto: Anette Almlöf
VD Mats Viker och fastighetschef Andreas Fragner, SGA Fastigheter Foto: Anette Almlöf
Hovet – en anrik arena från 1955

I dagsläget använder AIK och Djurgården ishockey Hovet för både matchspel och träning från augusti till maj. Arenan används även flitigt till konserter. Men bara för en tid sedan var den 65-åriga arenans öde oviss.

Mats Viker, vd SGA Fastigheter berättar:
– Det har länge diskuterats om Hovet, som senast renoverades 1989, skulle rivas. När beskedet kom att Hovet blir kvar ett antal år till, började vi direkt kartlägga var de största energitjuvarna och renoveringsbehoven fanns.

TV-fotografer klagade på matchbelysningen

Ett av behoven var bättre belysning. Många matcher och konserter filmas, och TV-teamen påtalade ofta att ljussättningen inte räckte för att ge bra bildkvalitet.

– Sagt och gjort, ny belysning behövdes och då passade vi på att installera LED-lampor. De är både energisnåla och har lång livslängd.

De tidigare halogenlamporna hade en livslängd på endast 1 000 timmar och genererade mängder med uttjänta lampor, vilket belastade miljön. De nya LED-lamporna har en livslängd på minst 10 år fortsätter Andreas Fragner, fastighetschef.

LED-lampor avger lite värme

Vid träning är inte högsta effekt påslagen men vid matchspel krävs mycket god belysning och lamporna går för fullt. Den tidigare belysningen ställde till problem eftersom den producerade mycket värme.

– Den gamla belysningen, tillsammans med publiken, värmde upp arenan så isen hann inte frysa till rätt temperatur. Pauserna behövde förlängas, det behövdes oftast i början och slutet av säsongen när det var varmare väderlek ute.

– Idag är det tvärtom, vi kan inte köra kylaggregaten på samma höga effekt, då blir det för kallt för publiken. Vi har duktiga drifttekniker som ställer in styrsystemen så vi får perfekt temperatur för både publik, ishockeyspelare och banden som spelar i arenan avslutar Mats.

Motivering

SGA Fastigheters energiarbete är aktivt. I samband med renoveringen av Hovet, har nya energieffektiva LED-lampor monterats, och den installerade effekten sänkts från 440 KW till 40 KW. Arenans energianvändning kopplat till belysning har därigenom minskat med hela 90 %! Bolaget arbetar kontinuerligt med beteendefrågor och har sedan många år arbetat med behovsstyrd användning av ventilation, värme, kyla och belysning. När det inte är något evenemang, och arenorna inte används, är de flesta systemen avstängda. Kunskaper och erfarenheter från projektet går att överföra och kan inspirera andra att göra liknande satsningar.
För att ha minskat Hovets energianvändning gällande belysning med 90 % får SGA Fastigheter Pingvinpriset och utses till Månadens klimatsmarta exempel i februari 2020